ΞΩΚΛΗΣΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

  
Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019 και ώρα 8:00 μ.μ., προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου , Νέας Κρήνης τελέστηκε αρχιερατική Αγρυπνία στο ιερό παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου εν Κρήνη εγκαινιάζοντας το Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Γεωργίου του εν Κρήνη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Δαρδαμανέλης Γιάννης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Κρήνης << η Αγία Παρασκευή>> εκπροσώπησαν ο πρώην πρόεδρος Βαρυπάτης Σταμάτης, ο νύν πρόεδρος Δ.Σ. Τσαμπαρλής Παναγιώτης, η αντιπρόεδρος Μπαξεβάνη Ζαχαρούλα και οι σύμβουλοι Ψωμαδάκης Γιώργος και Τριαντόγλου Πηνελόπη.

Έντεκα χρόνια (8/8/2008) μετά την τοποθέτηση του παρεκκλησιού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών στην παραλία της Νέας Κρήνης και μετά από συμπληγάδες έγιναν τα εγκαίνια.

Καλό είναι να σας ενημερώσουμε με το δικαίωμα των απλών ενεργών πολιτών( δίχως να αναφερθούμε σε ονόματα, αλλά μόνο με την λέξη εμείς) ,για τα βήματα και τις ενέργειες που έγιναν, για την υλοποίηση του οράματος ,που αφορούσε την κατασκευή μνημείου εις ανάμνηση των αλησμόνητων πατρίδων της καθ ημάς Ανατολής.

Το μνημείο αυτό πήρε σάρκα και οστά με την μορφή του παρόντος ξωκλησιού του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του εν Κρήνη που μαρτύρησε στην πατρώα γη των προγόνων μας την Κρήνη της Μικράς Ασίας ,τον σημερινό Τσεσμέ. Θελήσαμε να είναι ξωκλήσι, γιατί πέρα από θρησκευτικό συναίσθημα και την Τιμή προς τον Άγιο έχει παράλληλα και συμβολικό χαρακτήρα για όλους εμάς τους γόνους Mικρασιατών, για ελπίδα , αναγέννηση, προκοπή και για ειρηνική εν Χριστώ ζωή.

Έγινε για να θυμίζει την ιστορική καταγωγή μας σε μία περίεργη εποχή αμφισβήτησης και ισοπέδωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε μια χρονική περίοδο που γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από διάφορα κέντρα μέσα και έξω από την χώρα να μας παρουσιάσουν αλλιώς στην ιστορία και όχι όπως την διδαχθήκαμε στα σχολειά μας.

Ο χρόνος με το πέρασμά του ξεθωριάζει από την μνήμη γεγονότα ,ενέργειες, αποφάσεις , λεπτομέρειες, αγωνίες ,ξενύχτια, κούραση σωματική αλλά και ψυχική και αφήνει μόνο σαν ανάμνηση μία γενική θεώρηση των πραγμάτων.

Η καταγραφή και η δημοσιοποίηση των αποφάσεων και των ενεργειών μίας ομάδας ανθρώπων για κάποιο κοινό σκοπό, αποτελεί μία ιδιαίτερη στιγμή για την συνοικία μας, ένα ιστορικό γεγονός για τις επόμενες γενιές που αξίζει να γίνει κάποια αναφορά έτσι ώστε να αποτελέσει για τις επόμενες γενιές παράδειγμα προς μίμηση για το τι μπορούν να πετύχουν οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι , αγαπημένοι και όταν δεν υπάρχει ιδιοτέλεια.

Την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2005 στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής κατά την διάρκεια της 2ης Τακτικής γενικής συνέλευσης του Πολιτιστικού συλλόγου μας εκτός των άλλων ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η κατασκευή ξωκλησιού προς Τιμήν του Αγίου Γεωργίου του εν Κρήνη, κάτι που έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό από το σύνολο των παρευρισκομένων μελών.

Δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό επιτροπή με την συμμετοχή ιερέα, η οποία έκανε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε σε βάθος χρόνου να υλοποιούνταν το όραμα αυτό. Έγιναν οι πρώτες εισηγήσεις και χαράχτηκαν οι στρατηγικές που θα ακολουθούσαμε.

Η επιτροπή που χάριν συντομίας ονομάστηκε Πανκρήνια και απαρτίστηκε από μέλη του Πολιτιστικού συλλόγου Μικρασιατών Νέας Κρήνης η Αγία Παρασκευή, από σταθερά και εναλλασσόμενα κατά καιρούς μέλη του Αλιευτικού συλλόγου Νέας Κρήνης, από μέλος του συλλόγου Γρί γρί Νέας Κρήνης, από έναν επίτροπο της ενορίας μας, και από δύο ακόμα Κρηνιώτες.

Συναίνεση είχε η επιτροπή από τους ιερείς της ενορίας μας, από τα τότε προεδρία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 6ου και 18ου δημοτικού σχολείου, από το σύνολο των κατοίκων με Μικρασιάτικες ρίζες και από πάρα πολλούς επώνυμους και ανώνυμους πολίτες ,ανεξαρτήτου καταγωγής.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο και απαιτούσε πολύ τρέξιμο ,ανάληψη ρίσκων και πάμπολλες αλλαγές σχεδιασμών και τακτικών.

Για πολλούς ήταν άπιαστο όνειρο ,φρούδες ελπίδες , για άλλους πυροτέχνημα εντυπωσιασμού ενώ για κάποιους άλλους ήταν όνειρο ζωής.

Η υλοποίηση του απαιτούσε πίστη ,αδιάρρηκτη ομάδα ενεργειών και συσπείρωση του κόσμου, κάτι που επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό παρόλα τα εμπόδια και τις αντίθετες δυνάμεις που προσπάθησαν να τορπιλίσουν την προσπάθεια.

Η τοποθέτηση του αποφασίστηκε να γίνει δίπλα στο θαλασσινό στοιχείο γιατί πιστεύουμε ότι πέραν του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής θα είναι ένα ακόμα σημείο αναφοράς για την συνοικία μας ,τους πολίτες της ,τους ψαράδες μας ,τα μέλη των συλλόγων μας ,της εκκλησίας μας και των σχολείων μας .

Ο συγκεκριμένος χώρος έχει ιστορική σημασία, γιατί εδώ έφτασαν κυνηγημένοι από τη Μικρά Ασία οι Έλληνες πρόσφυγες παππούδες μας. Εδώ παραδίπλα στην παλιά σκάλα που σήμερα δεν υπάρχει ξεκίνησαν επαγγελματικά να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους.

Ο δρόμος όμως από την μέρα που αποφασίστηκε η υλοποίηση του δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα και οι δυσκολίες φάνταζαν ανυπέρβλητες.

Πέρασε αρκετό χρονικό διάστημα προσπαθώντας να βρούμε λύσεις και να κινήσουμε το ενδιαφέρον των αρμοδίων αρχών και των Κρηνιωτών. Προσευχηθήκαμε στον Άγιο να μας οπλίσει με υπομονή και μάλιστα χαριτολογώντας λέγαμε μεταξύ μας ,εάν το θέλει πράγματι ο Άγιος θα φροντίσει να υπερκεραστούν οι δυσκολίες.

Τα λιμνάζοντα νερά ήλθε να ταράξει η δωρεά της Ζωής Ψαρρά Παπαγεωργίου δια μέσω του Ιδρύματος Παπαγεωργίου.

Αυτή η ενέργεια μας αναπτέρωσε το ηθικό και αρχίσαμε εκ νέου τις επιστολές μας προς τους αρμοδίους φορείς και εντείναμε τις προσπάθειες μας και τις επαφές μας.

Τον Ιανουάριο του 2006 με επιστολή μας ζητήσαμε από τον Μακαριστό Μητροπολίτη μας κ. Προκόπιο την άδεια-ευλογία για το ξωκλήσι του Αϊ Γιώργη. Η επιμονή μας ,αλλά και οι αγνές προθέσεις μας, έφεραν το ποθούμενο.

Η επιτροπή παρουσίασε στον σεβασμιότατο τις τρείς προτάσεις –προσχέδια ξωκλησιών που επιμελήθηκε ο τότε πρόεδρος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του αρχιτέκτονα που έχει.

Μετά την παρουσίαση ,ο Μακαριστός Μητροπολίτης μας επέλεξε την μορφή που έχει σήμερα το ξωκλήσι.

Κινηθήκαμε νόμιμα και με την συναίνεση όλων των φορέων και του συνόλου των ενεργών πολιτών της συνοικίας μας.

Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και αποταθήκαμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς δεχόμενοι από όλους θετικά μηνύματα ,συμπαράστασης ,συναίνεσης και αποδοχής.

Ενημερώσαμε τον τότε Δήμαρχο Καλαμαριάς αλλά και τον νύν ,τους τότε επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ,τους δημοτικούς συμβούλους και με έγγραφό μας προς την δημοτική αρχή ζητήσαμε την παραχώρηση 35 τμ για την τοποθέτηση προκατασκευασμένου ξωκλησιού του Αγίου.

Προς τιμήν τους όλες οι δημοτικές παρατάξεις ,συμπολίτευση και αντιπολίτευση και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι συναίνεσαν και πήραν την απόφαση να μας το επιτρέψουν .

Σύσσωμος ο κλήρος της ενορίας μας συμφώνησε και συμπαρατάχθηκε στην προσπάθεια.

Πλήθος δωρητών ,Κρηνιωτών και μη, κατέθεσαν χρήματα για την υλοποίηση αυτού του οράματος.

Έχοντας λοιπόν την απόφαση της γενικής συνέλευσης του πολιτιστικού συλλόγου Μικρασιατών Νέας Κρήνης ,την συναίνεση και συμμετοχή της αθλητικής ένωσης Νέας Κρήνης ,του αλιευτικού συλλόγου Νέας Κρήνης ,του συλλόγου γρι γρι Νέας Κρήνης του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 6ου και 18ου δημοτικού σχολείου, την έγκριση του Μακαριστού μητροπολίτη μας και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ξεκινήσαμε τις διαδικασίες .

Βασιζόμενοι σε όλα τα παραπάνω <<μετά φόβου Θεού>> ,κάναμε τον Σταυρό μας και το Σάββατο 9 Αυγούστου 2008 στις 5 το πρωί τοποθετήθηκε στην παρούσα θέση.

Με την βοήθεια του δημάρχου κ. Θεοδόση Μπακογλίδη αναπλάστηκε η αυλή του ναιδρίου.

Το ξωκλήσι αναβάθμισε την παραλία μας. Η καθαριότητα, τα λουλούδια ,το πλακόστρωτο ,ο χώρος πρασίνου και ο εξωτερικός φωτισμός βοήθησαν την επισκεψΙμότητα της περιοχής και ομόρφυναν την παραλία .

Επόμενη ενέργεια μας ήταν να παραδώσουμε το ναίδριο και την διαχειριστική του ευθύνη στους ιερείς και στην εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής.

Κλείνοντας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά όλους τους δωρητές επώνυμους και ανώνυμους, το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, τον δήμαρχο κ. Μακογλίδη τους δημοτικούς μας συμβούλους, τους ιερείς της ενορίας μας, τους αγιογράφους του εργαστηρίου αγιογραφίας Πανσέληνος που μας βοήθησαν, τους ψαράδες μας που φροντίζουν για την περιφρούρηση και την καθαριότητα του αύλιου χώρου τον κ. Δημητρό που τόσο καιρό είναι ο φύλακας και η ψυχή του ξωκλησιού ,τους Κρηνιώτες που την ημέρα της τοποθέτησης ήταν παρόντες και όλους εσάς που παρευρεθήκατε σήμερα στα εγκαίνια.

Τέλος τα μέλη του Δ.Σ του Πολιτιστικού συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης η Αγία Παρασκευή εκείνης της περιόδου για τον αγώνα τους και για την αγάπη τους στον Άγιο.
Να είστε όλοι καλά και να έχουμε την ευλογία του Αγίου.             




                   http://pankrinia.blogspot.gr/