1.783 οδηγούσαν... πιωμένοι

Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων καθώς και του αριθμού των θυμάτων καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας. Από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα
σημειώθηκαν 39 θανατηφόρα τροχαία, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 40 άνθρωποι, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010 είχαν καταγραφεί 44 τροχαία δυστυχήματα και 47 νεκροί. Μείωση, που ξεπερνά το 27%, σημειώνεται και στα τροχαία ατυχήματα με βαριά τραυματίες, καθώς μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 71 ατυχήματα, ενώ πέρυσι ήταν 98. Αντίθετα σχεδόν αμετάβλητος εμφανίζεται ο αριθμός των τροχαίων με ελαφρά τραυματίες, αφού κατά μέσο όρο καθημερινά στους δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης καταγράφονται 6 έως 7 τέτοιου είδους ατυχήματα.

Επικίνδυνες παραβάσεις
Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις λεγόμενες επικίνδυνες παραβάσεις του ΚΟΚ και καθημερινά συγκροτούνται συνεργεία ελέγχου στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο καθώς και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2011 μέχρι και σήμερα οι αστυνομικοί της Τροχαίας έχουν βεβαιώσει 1.783 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ για τις 412 απ' αυτές εκτός από τα διοικητικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν, υποβλήθηκαν και μηνύσεις προκειμένου να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια των ελέγχων οι αστυνομικοί της Τροχαίας εντόπισαν 1.139 άτομα που δε διέθεταν άδεια οδήγησης, 9.575 «βιαστικούς» οδηγούς, σε βάρος των οποίων βεβαιώθηκαν παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, ενώ 905 ήταν οι παραβάσεις που καταγράφηκαν μέχρι χτες για μη χρήση ζώνη ασφαλείας.
Για οδήγηση χωρίς προστατευτικό κράνος από τις αρχές του χρόνου βεβαιώθηκαν 1.682 παραβάσεις, για παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη 491, για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα 172, για αντικανονική προσπέραση 41, για παραβίαση προτεραιότητας 96, ενώ βεβαιώθηκαν 295 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Οπως επισημαίνουν οι αξιωματικοί της Τροχαίας, για όλες τις λεγόμενες επικίνδυνες παραβάσεις προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας οδήγησης και εφαρμόζεται από τα μέλη των συνεργείων που διενεργούν τους ελέγχους.


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ -αγγελιοφορος