Ηλιακές καταιγίδες απειλούν τη γη

Τρεις ισχυρές εκρήξεις στην επιφάνεια του ηλίου απειλούν να προκαλέσουν χάος στη γη, σε κάθε τομέα της καθημερινότητας, αφού λόγω της απελευθέρωσης τεράστιας ισχύος, είναι πιθανόν να επηρεασθούν οι



τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης σε όλο τον κόσμο.

Η εθνική διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, ένας οργανισμός των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει ως στόχο την παρακολούθηση των συνθηκών που αναπτύσσονται στους ωκεανούς και στην ατμόσφαιρα, υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη μαγνητική καταιγίδα, η οποία μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να μετεξελιχθεί σε δυναμικότητα και μάλιστα να φθάσει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, εγκυμονεί κινδύνους για την ορθή λειτουργία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού και άλλων βιομηχανιών.

«Γνωρίζουμε πόσο ισχυρή μπορεί να είναι μία ηλιακή καταιγίδα και πόσο ένα γεγονός που συμβαίνει στην επιφάνεια του ήλιο, μπορεί να τελειώσει με τεράστιες καταστροφές στη γη», υπογραμμίζει ο Τόμ Μπόγκνταν, διευθυντής του Κέντρου Προβλέψεων Διαστημικών Καιρικών Φαινομένων. «Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης του συγκεκριμένου κέντρου, για να προβλέπουμε τα φαινόμενα που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στη γη και είτε, αν μπορούμε να τις αποφύγουμε, είτε να τις περιορίσουμε στο ελάχιστο», τονίζει.
Το πρώτο κύμα της ηλιακής καταιγίδας «χτύπησε» τη γη την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, ωστόσο οι επιπτώσεις του ήταν πολύ περιορισμένες. Όμως, το δεύτερο κύμα από την δεύτερη ηλιακή καταιγίδα, απότοκος της δεύτερης ηλιακής έκρηξης, ενδεχομένως να είναι ισχυρότερη, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του κέντρου. Και το δεύτερο κύμα θα «χτυπήσει» τη γη αυτή την εβδομάδα, όπως και το τρίτο που θα ¨απειλήσει» τη γη προς το τέλος της εβδομάδας.
«Θα έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να δούμε τι θα συμβεί. Είτε θα αποσταθεροποιηθεί το μαγνητικό πεδίο της γης, είτε δεν θα συμβεί τίποτα απολύτως», επισημαίνει ο Τζόσεφ Κούνχες, επιστήμονας του κέντρου.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορεί να επιδρούν αρνητικά στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και στο δορυφορικό σύστημα προσδιορισμού της γεωγραφικής θέσης (GPS).

Μία ενδεχόμενη τέτοιου είδους «καταστροφή» θα κόστιζε στην παγκόσμια οικονομία, με βάση υπολογισμούς του 2008, το ποσό των δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων!!!

Μάλιστα, θα ήταν δυνατό να διακοπούν οι επικοινωνίες της αεροπλοΐας, καθώς επίσης και του στρατού, κάτι που συνέβη φέτος κατά τη διάρκεια τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο, όταν αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας ανέφεραν πως είχαν χάσει τη δυνατότητα επικοινωνίας τους, καθώς πετούσαν πάνω από τον Αρκτικό κύκλο.

Το επόμενο «ηλιακό κτύπημα» αναμένεται εντός του 2013 και μέχρι τότε Αμερικανοί και βρετανοί επιστήμονες που συνεργάζονται για την ανάπτυξη νέων συστημάτων ασφαλούς πρόβλεψης των ηλιακών καταιγίδων και των συνεπειών τους στη γη.

Πηγή:http://www.dailynews24.gr/