Πουλούσαν προστασία στο… λουκουμά!

«Προστασία» ακόμη και στην πώληση των λουκουμάδων σε παραλία της Χαλκιδικής συνελήφθησαν να πουλούν δύο «φουσκωτοί» από τη Βουλγαρία και ένας 40χρονος Έλληνας, πρώην διεθνής στην ελληνορωμαϊκή πάλη, ο οποίος έχει διοριστεί και ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης.


Του Κώστα Καντούρη

Οι τρεις συνελήφθησαν από την ασφάλεια Χαλκιδικής και χθες παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα για κακούργημα στον ανακριτή, όταν απείλησαν να ξυλοφορτώσουν αστυνομικό που προσποιήθηκε ότι ήταν πωλητής λουκουμάδων και είχε «παραβιάσει» την περιοχή ελέγχου τους.

Οι αστυνομικοί της ασφάλειας Πολυγύρου για μεγάλο διάστημα προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για να εντοπίσουν τους «προστάτες» του λουκουμά, ύστερα από καταγγελίες που είχαν από άλλους πωλητές ότι δεν τους επέτρεπαν να προωθήσουν τα αρτοσκευάσματα και τους απειλούσαν. Το περασμένο Σάββατο, αστυνομικός εμφανίστηκε σαν πωλητής λουκουμάδων στην παραλία Χρούσου στο Παλιούρι και πριν προλάβει να πουλήσει, τον πλησίασαν οι δύο νεαροί βούλγαροι «φουσκωτοί», απειλώντας πως αν δεν απομακρυνόταν, θα τον ξυλοφόρτωναν. Αμέσως επενέβησαν και άλλοι αστυνομικοί και οι αλλοδαποί συνελήφθησαν, ενώ το πρωί της Κυριακής συνελήφθη και ο 40χρονος αθλητής της ελληνορωμαϊκής, που έχει φορέσει τα χρώματα της εθνικής Ελλάδας σε παγκόσμιες διοργανώσεις, ο οποίος κατηγορείται ότι «συντόνιζε» την επιχείρηση.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, από τις αρχές του καλοκαιριού οι τρεις συλληφθέντες αγόραζαν ποσότητες λουκουμάδων από αρτοποιείο των Νέων Μουδανιών και τους αποθήκευαν στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο «Ξενία», στην περιοχή του Παλιουρίου, χωρίς να τηρείται κανένας όρος υγιεινής. Εντόπιζαν νεαρούς, κυρίως Αλβανούς, τους οποίους τοποθετούσαν ως πωλητές των αρτοσκευασμάτων, δίδοντας ως αμοιβή το 25% επί των πωλήσεων, ενώ οι ίδιοι κρατούσαν περισσότερο από το 50%. Κατηγορούνται πως όταν εμφανιζόταν στην περιοχή άλλος πωλητής από τα τοπικά αρτοποιεία, διωκόταν κακήν κακώς από την περιοχή, λέγοντας ότι ήταν του δικού τους ελέγχου. Υπολογίζεται ότι σε καθημερινή βάση οι πωλήσεις τους ξεπερνούσαν τα 600 αρτοσκευάσματα.

Μετά τη σύλληψη των δύο Βουλγάρων, οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο και στον χώρο όπου αποθήκευαν τους λουκουμάδες οι συλληφθέντες. Διαπίστωσαν πως τους άφηναν σε ένα σημείο του παλιού ξενοδοχείου, χωρίς καμία προστασία και εκτεθειμένο ακόμη και σε αδέσποτα ζώα που έβρισκαν καταφύγιο στην περιοχή. Εκεί σε κινητές συσκευές τούς ζέσταιναν, προκειμένου να τους προωθήσουν στους λουόμενους σαν φρέσκους και ορισμένες φορές άφηναν τη νύχτα όσους περίσσευαν. Γι’ αυτό, εκτός της κακουργηματικής κατηγορίας της εκβίασης, αντιμετωπίζουν κατηγορίες και για παραβίαση των υγειονομικών διατάξεων. Παράλληλα, φέρονται ότι για την αγορά των αρτοσκευασμάτων χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα που τους εμφάνιζαν σαν εκπροσώπους εταιρείας. Οι αστυνομικές αρχές της περιοχής συνεχίζουν την έρευνα, καθώς εξετάζονται καταγγελίες ότι παρόμοια κυκλώματα λυμαίνονταν και άλλες παραλίες της περιοχής.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 23/8/2011

απο
alfavita