Έρευνα για πετρέλαιο νοτίως του Καστελόριζου, ξεκινά η Τουρκία!!!

Οξύνεται περαιτέρω η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, έπειτα από την απόφαση αντιπερισπασμού της Τουρκίας να προχωρήσει στη διενέργεια γεώτρησης στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, εκδίδοντας χθες το απόγευμα ναυτική
αγγελία (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, ενώ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι προτίθεται να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος.


Στην τουρκική αναγγελία, επισημαίνεται πως στο διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου ως και 15 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» (μαζί με συνοδευτικά σκάφη) θα διεξάγει έρευνες που σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών περιλαμβάνει και περιοχή που «σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελορίζου».


Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε ήδη οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα. Παράλληλα, η ελληνική πρεσβεία στο Οσλο θα επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του ερευνητικού σκάφους για να γνωστοποιήσει τις ελληνικές θέσεις.

Πηγή:daily news 24