Ποιοι είμαστε εμείς οι Έλληνες, που υπάρχουμε ανάμεσα στους αιώνες τόσο ζωντανοί;
Ποιες δυνάμεις υπάρχουν μέσα μας; Και πού άραγε βρίσκονται ακόμα ζωντανά τα ίχνη αυτών των δυνάμεων;
Πού αλλού; Στην ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ  με τους  ΧΟΡΟΥΣ και τα τραγούδια.
 Αυτή η λαϊκή παράδοση κράτησε τον Έλληνα ανάμεσα στους αιώνες: τον χαρακτήρα του, το πνεύμα της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και του πολιτισμού.
Του πολιτισμού που επέδρασε σαν φωτεινή λαμπάδα σε όλο τον Δυτικό κόσμο και μέρος του Ανατολικού…
Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2002 από πρόσφυγες 2ης και 3ης γενιάς και έχει έδρα την συνοικία της Νέας Κρήνης του δήμου Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη.
Σκοπός του είναι η διάσωση και προβολή της μουσικοχορευτικής παράδοσης και του πολιτισμού κυρίως των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και αλλά και άλλων περιοχών.
Η περιοχή που κατοικούσαν οι πρόγονοί μας ήταν η χερσόνησος της Ερυθραίας και η ευρύτερη περιοχή της Ιωνίας.
Πρωτεύουσα ήταν η πόλη της Σμύρνης με τα θαυμάσια προάστιά της, το Κορδελιό, η Παπασκάλα, ο Μπουρνόβας, ο Μπουτζάς, η Μενεμένη, ο Κουκλουτζάς, κ.ά.
Κυριότερες πόλεις και χωριά της Ιωνικής γης ήταν τα Αλάτσατα, Βουρλά, Καράμπουρνο, Τσεσμές (Κρήνη), Αγία Παρασκευή (Κιόστ), Παλαιά Φώκαια, Αϊβαλί, Πέργαμος, Αϊδίνι, κ.ά.
Οι δραστηριότητες που έχει αναπτύξει ο σύλλογός μας στα λίγα χρόνια της δημιουργίας του είναι πολλαπλές. Λειτουργεί χορευτικό τμήμα και τμήμα χορωδίας. Περιστασιακά λειτουργεί και θεατρική ομάδα.
‘Έχει  τράπεζα αίματος και συμμετέχει ενεργά στη σίτιση των αδύναμων οικονομικά  ομάδων που δημιούργησε η οικονομική κρίση.
Διαθέτει πλούσια ιματιοθήκη με πιστά αντίγραφα φορεσιών από τη Σμύρνη, την Ερυθραία και τη Θράκη.

 Στα χρόνια λειτουργίας του, ο σύλλογός μας έχει πραγματοποιήσει πλειάδα εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο σύλλογός μας δεν περιορίζεται σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν μόνο με τις αλησμόνητες πατρίδες και την ενίσχυση της συλλογικής μνήμης.
Είναι ένα κύτταρο που παράγει πολιτισμό! Γι αυτό γραφτείτε μέλη του συλλόγου!