Ο Σταθμός Μετρό της Νέας Κρήνης


Το Μετρό της Θεσσαλονίκης προχωράει με γοργά βήματα και απ’ ότι φαίνεται θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.
 Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που αποκαλύφθηκαν εξ αιτίας των έργων στη Θεσσαλονίκη συμβάλλουν στη διαμόρφωση ιστορικής ταυτότητας και αποδεικνύουν την ιστορικότητα της περιοχής και τη διαχρονική ακμή της πόλης, τη συνέχεια της ιστορίας της, αλλά και την ελληνικότητα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.
Παρακολουθώντας στο You Tube την παρουσίαση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ  του έργου Αθήνα & Θεσσαλονίκη μου άρεσε η αναφορά  στην διακόσμηση των σταθμών. Ποιο συγκεκριμένα το video  αναφέρεται στην ανάδειξη της Πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης  με την έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων των ανασκαφών καθώς και εικαστικών σύγχρονων καλλιτεχνών που θα κοσμούν τους σταθμούς του δικτύου προβάλλοντας και εντάσσοντας την καθημερινότητα των χρηστών, το ιστορικό παρελθόν της πόλης και τις σύγχρονες πολιτιστικές της αξίες.
Όσον αφορά την Καλαμαριά  η οποία ήταν εκτός των τειχών της παλιάς Θεσσαλονίκης δεν έχουμε πληροφορίες για εύρεση αρχαιοτήτων. Και είναι λογικό γιατί η  πόλη δημιουργήθηκε  και κατοικήθηκε μετά την Μικρασιατική καταστροφή  από Έλληνες πρόσφυγες που προέρχονταν κυρίως από τον Πόντο και την Μικρασία.
Να σημειώσουμε ότι ο κλάδος Καλαμαριάς έχει μήκος 4,8χλμ και 5 σταθμούς σε ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ.
Για τους  σταθμούς της Καλαμαριάς που ο καθ’ ένας  περιβάλλεται από διαφορετική πολιτιστική ομάδα κατοίκων,  το ερώτημα είναι εάν για την διακόσμηση τους θα ληφθεί υπόψη η ιστορική καταγωγή τους και εάν   θα γίνει κάποια διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς που γειτνιάζουν με τους σταθμούς.
Για παράδειγμα για τον σταθμό στο κέντρο της Καλαμαριάς πιστεύω ότι θα ληφθεί υπόψη η Ποντιακή καταγωγή των κατοίκων και θα υπάρχει αναφορά στο ιστορικό παρελθόν  της περιοχής ,το ίδιο για τον σταθμό της Αρετσούς ,για δε τον σταθμό της Νέας Κρήνης ο διάκοσμος θα παραπέμπει στη Μικρασιάτικη καταγωγή των κατοίκων της περιοχής  κ.ο.κ  έτσι ώστε για μεν τον επισκέπτη να δημιουργείται η ανάγκη να μάθει περισσότερα για την ιστορία της περιοχής,  για δε τους μόνιμους κατοίκους να υπάρχει η ηθική ικανοποίηση ότι θα διατηρηθούν σε βάθος χρόνου άσβεστες οι μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων της καθ’ ημάς Ανατολής.
Εμείς οι Κρηνιώτες όσον αφορά τον σταθμό της  περιοχής μας, είμαστε στη διάθεση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να δώσουμε υλικό και πληροφορίες   μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης « η Αγία Παρασκευή» και επιθυμία μας είναι  να  ληφθεί υπόψη η πρόταση μας.