Αξιότιμοι δημοτικοί άρχοντες.



Σε λίγες Εβδομάδες όλη η Ελλάδα θα τιμήσει τους Έλληνες που έχασαν την ζωή τους κατά την Μικρασιατική καταστροφή.

Μία από τις πιο θλιβερές επετείους της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας που οδήγησε στον ξεριζωμό εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες από την Μικρασιατική γη. Τα ιστορικά γεγονότα του Αυγούστου - Σεπτεμβρίου του 1922 έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους με τον τίτλο « Μικρασιατική καταστροφή ».

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης « η Αγία Παρασκευή>> κάθε χρόνο ,την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη τιμά την ημέρα αυτή διοργανώνοντας μεγάλη εκδήλωση.

Μία ποιοτική εκδήλωση που Τιμούν με την παρουσία τους όλοι σχεδόν οι Κρηνιώτες δεύτερης και τρίτης γενιάς αλλά και σχεδόν όλοι οι προσφυγικοί σύλλογοι με τα διοικητικά τους συμβούλια. Μία εκδήλωση που Τίμησαν με την παρουσία τους κατά καιρούς, εκτός των εν ενεργεία δημάρχων και υπουργοί ,βουλευτές, η Ο.Π.Σ.Ε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Η εκδήλωση έγινε γνωστή μέσω της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε) και της ηλεκτρονικής εφημερίδας Δίκτυο Μικρασιάτης ,στα προσφυγικά σωματεία όλης της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Την εκδήλωση όσον αφορά το οικονομικό μέρος είχε υπό την αιγίδα του κοντά 17 χρόνια ο δήμος Καλαμαριάς από το ξεκίνημα της, τον Σεπτέμβρη του 2002.

Πληροφορηθήκαμε από τον Τομέα Πολιτισμού του δήμου ότι υπάρχει πρόβλημα με την οικονομική στήριξη αυτής της εκδήλωσης και ότι πιθανόν θα γίνει έκτακτη σύσκεψη που θα αφορά μόνο τα πανηγύρια. Ακόμα και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένων και των εκδηλώσεων του παρά θιν αλός δεν υπάρχει πρόβλεψη για την οικονομική τους κάλυψη και ως εκ τούτου υφίσταται ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθούν.

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη Νέα Κρήνη και αποτελεί μέγα θέμα συζήτησης.

Αξιότιμοι κύριοι, με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπο σας και στον θεσμικό σας ρόλο, σας ενημερώνω ότι θα αποτελέσει μέγιστη προσβολή για όλους εμάς τους Μικρασιάτες εάν η εκδήλωση μνήμης για τα 97 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή αντιμετωπιστεί από την έκτακτη σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου μας σαν μία εκδήλωση όπως όλες οι άλλες.

Γιατί η εκδήλωση μνήμης δεν είναι ούτε χοροεσπερίδα, ούτε πολιτιστικό αντάμωμα, ούτε πανηγύρι, ούτε γλέντι, αλλά για όλους εμάς τους απογόνους Μικρασιατών αποτελεί <<μνημόσυνο>> για τους αδικοχαμένους προγόνους μας που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα μαρτυρικά χώματα της Μικρασίας.

Μια εκδήλωση μνήμης και Τιμής που θυμίζει στους νεότερους τις αλησμόνητες πατρίδες της καθ ημάς Ανατολής.

Αξιότιμε Δήμαρχε κ. Θεοδόση Μπακογλίδη, αξιότιμε νεοεκλεγέντα δήμαρχε κ. Γιάννη Δαρδαμανέλη, αξιότιμοι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Άρη Τεμεκενίδη, Αβραάμ Περσίδη, Δημήτρη Αρκούδη, Βικέντιε Αντωνάκη, Θόδωρε Βολτσίδη, με την παρούσα επιστολή σας παρακαλούμε να   αντιμετωπιστεί με τον σεβασμό που της αρμόζει   η εκδήλωση μνήμης για τα 97 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή  .




Για το Δ.Σ.

Παναγιώτης Τσαμπαρλής

Πρόεδρος