Αρχιερατική Αγρυπνία και Εγκαίνια στο Ι.Π. Αγίου Γεωργίου του εν Κρήνη




Χθες  το βράδυ, Παρασκευή 5 Ιουλίου και ώρα 8:00 μ.μ., προεξάρχοντος  του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου , Νέας Κρήνης τελέστηκε  αρχιερατική Αγρυπνία στο ιερό παρεκκλήσι  Αγίου Γεωργίου εν Κρήνη εγκαινιάζοντας  το Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Γεωργίου του εν Κρήνη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Δαρδαμανέλης Γιάννης, οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Φωτόπουλος Στέλιος, Νικολέτου - Σκάρλιου Βάσω , Πενόπουλος  Γιάννης, Θεοδοσιάδης Παναγιώτης και πλήθος κόσμου.
Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Κρήνης << η Αγία Παρασκευή>> εκπροσώπησαν ο πρώην πρόεδρος Βαρυπάτης Σταμάτης, ο νύν πρόεδρος Δ.Σ. Τσαμπαρλής Παναγιώτης, η αντιπρόεδρος Μπαξεβάνη  Ζαχαρούλα και οι σύμβουλοι Ψωμαδάκης Γιώργος και Τριαντόγλου Πηνελόπη.
Ακολούθησε συνεστίαση με προσκαλεσμένους όλους τους παρευρισκόμενους στα εγκαίνια, στην αυλή του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Σύντομο ιστορικό 

Έντεκα χρόνια μετά την τοποθέτηση του παρεκκλησιού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών στην παραλία  της Νέας Κρήνης έγιναν χθές τα εγκαίνια.
Καλό  είναι να σας ενημερώσουμε με το δικαίωμα των απλών ενεργών πολιτών( δίχως να αναφερθούμε σε ονόματα, αλλά μόνο με την λέξη εμείς) ,για τα βήματα και τις ενέργειες που έγιναν, για την υλοποίηση του οράματος ,που αφορούσε την κατασκευή  μνημείου εις ανάμνηση των αλησμόνητων πατρίδων της καθ ημάς Ανατολής.
Το  μνημείο αυτό  πήρε σάρκα και οστά με την μορφή του παρόντος ξωκλησιού  του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του εν Κρήνη που μαρτύρησε στην πατρώα γη των προγόνων μας την Κρήνη της Μικράς Ασίας ,τον σημερινό Τσεσμέ. Θελήσαμε να είναι ξωκλήσι, γιατί πέρα από θρησκευτικό συναίσθημα και την Τιμή προς τον Άγιο  έχει παράλληλα και συμβολικό χαρακτήρα για όλους εμάς τους  γόνους Mικρασιατών, για ελπίδα , αναγέννηση, προκοπή και για ειρηνική εν Χριστώ ζωή.


 Έγινε για να θυμίζει την ιστορική καταγωγή μας σε μία περίεργη εποχή αμφισβήτησης και ισοπέδωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε μια χρονική περίοδο που γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από διάφορα κέντρα μέσα και έξω από την χώρα να μας παρουσιάσουν αλλιώς  στην ιστορία και όχι όπως την διδαχθήκαμε στα σχολειά μας. 
Ο χρόνος με το πέρασμά του ξεθωριάζει από την μνήμη γεγονότα ,ενέργειες, αποφάσεις , λεπτομέρειες, αγωνίες ,ξενύχτια, κούραση σωματική αλλά και ψυχική και αφήνει μόνο σαν ανάμνηση μία γενική θεώρηση των πραγμάτων. 
Η καταγραφή και η δημοσιοποίηση των αποφάσεων και των ενεργειών μίας ομάδας ανθρώπων για κάποιο κοινό σκοπό, αποτελεί μία ιδιαίτερη στιγμή για την συνοικία μας, ένα ιστορικό γεγονός για τις επόμενες γενιές που αξίζει να γίνει κάποια αναφορά έτσι ώστε να αποτελέσει για τις επόμενες γενιές  παράδειγμα προς μίμηση για το τι μπορούν να πετύχουν οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι , αγαπημένοι και όταν δεν υπάρχει ιδιοτέλεια. 

Για πολλούς ήταν άπιαστο όνειρο ,φρούδες ελπίδες , για άλλους πυροτέχνημα εντυπωσιασμού ενώ για κάποιους άλλους   ήταν  όνειρο ζωής.
Η υλοποίηση του απαιτούσε  πίστη ,αδιάρρηκτη ομάδα ενεργειών και συσπείρωση του κόσμου, κάτι που επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό παρόλα τα εμπόδια και τις αντίθετες δυνάμεις που προσπάθησαν να τορπιλίσουν την προσπάθεια.
Η τοποθέτηση του αποφασίστηκε να γίνει δίπλα στο θαλασσινό στοιχείο  γιατί πιστεύουμε ότι πέραν του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής  θα είναι ένα ακόμα σημείο αναφοράς  για την συνοικία μας  ,τους πολίτες της ,τους  ψαράδες μας  ,τα μέλη των συλλόγων μας  ,της εκκλησίας μας  και των σχολείων μας .
Ο συγκεκριμένος χώρος έχει ιστορική σημασία, γιατί εδώ έφτασαν κυνηγημένοι από τη Μικρά Ασία οι Έλληνες πρόσφυγες παππούδες μας. Εδώ παραδίπλα  στην παλιά σκάλα  -που σήμερα δεν υπάρχει- ξεκίνησαν επαγγελματικά να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν υλικά και ηθικά και έγινε η επιθυμία των Κρηνιωτών πραγματικότητα.

                                                                             video