Ανάπλαση θαλάσσιου μετώπου…...της παραλίας Νέας Κρήνης


Η γνώμη μας

Οι ψαράδες μας είναι η ζωντανή ιστορία της πόλης μας, κάποτε η μόνη πηγή εσόδων των προσφύγων και σήμερα η υπενθύμιση της αγάπης των Ελλήνων για την θάλασσα και η παράδοσή της ενασχόλησής μας με την φύση. 

Αγαπημένος τόπος τους, η παραλία!
Μακροπρόθεσμα, ο περιβάλλον χώρος έχει προοπτική αισθητικής αναβάθμισης με πράσινο, με βελτίωση του οδοστρώματος και πεζοδρομήσεις κατά μήκος της παραλίας.
Φανταστείτε πόσο πιο όμορφη και πόσο καθαρή θα ήταν η παραλία μας με ένα παραδοσιακό καλντερίμι που θα ξεκινούσε από την ταβέρνα του Χαμόδρακα μέχρι την ταβέρνα του Χάρκα!
Ένα έργο που δεν κοστίζει, αλλά το ζητά ο χώρος λόγω των γάμων και των βαπτίσεων  στον Αϊ Γιώργη, που γεμίζει από κόσμο κάθε Σαββατοκύριακο από όλη τη Θεσσαλονίκη.

 Η Βίλα Γεωργιάδη είναι μια πολύ παλιά ιστορία για την Νέα Κρήνη και την Καλαμαριά. Είναι όμως κρίμα, ένα τόσο όμορφο κτίριο να βρίσκεται ερειπωμένο. Καθήκον μας είναι  να ζητήσουμε από τις αρχές  να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς για την εξεύρεση λύσεων , για την ανακαίνιση και αξιοποίηση του κτιρίου, το οποίο θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει μουσείο Μικρασιάτικου πολιτισμού και ιστορίας.

Ακόμη μια ευκαιρία για δραστηριοποίηση με σκοπό την εξεύρεση λύσης για την  ανακατασκευή αυτού του εγκαταλελειμμένου ημιτελούς κτιρίου που συνορεύει με το πέτρινο κτήριο που στεγάζεται ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Κρήνης
.
Το οίκημα είναι ακόμη ένας ιδανικός χώρος για πολιτιστική αξιοποίηση ( π.χ  βιβλιοθήκη).
Άμεση παρέμβασή  απαιτείται για την βελτίωση και ενίσχυση του φωτισμού κατά τις νυχτερινές ώρες ,λόγο της ιδιαιτερότητας της περιοχής.

Σήμερα ευτυχώς υπάρχει ο δημοτικός φωτισμός του αύλιου χώρου του συλλόγου που καλύπτει μερικώς την παραλία μας και ο χαμηλός φωτισμός του περιβάλλοντος χώρου του Ξωκλησιού του Αγίου Γεωργίου εν Κρήνη.

Δίχως τον φωτισμό της αυλής του συλλόγου ,η πρόσβαση στην παραλία μας τις νυχτερινές ώρες θα ήταν αδύνατη γι αυτούς που κάνουν περίπατο, αλλά και πολύ δύσκολη για τους ψαράδες μας.

Η θέση μας είναι η δημοτική αρχή να διεκδικήσει τους απαραίτητους πόρους για την κατασκευή και του Αλιευτικού καταφυγίου και, γιατί όχι, ενός μουσείου αλιείας στο μπαζωμένο τμήμα– έκτρωμα, για το οποίο θα πρέπει να δοθεί επιτέλους μία καλαίσθητη  λύση. 
Δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου!
Και  τέλος ας εξεταστεί η πρόταση της δημιουργίας μονοπατιού περιπάτου ,που θα ξεκινά από την Πλατεία Ύδρας και θα καταλήγει στον Αη Γιώργη ,στην παραλία μας. 

Πηγή: Ημερολόγιο 2020  Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Κρήνης