Ο επιτάφιος στην ενορία της Αγίας Παρασκευής τότε και τώρα

Τότε


Μικρό παιδί θυμάμαι σαν πιο κατανυκτική ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας την Μεγάλη Παρασκευή, με τον Επιτάφιο Θρήνο και τα εκπληκτικής ομορφιάς Εγκώμια να ψάλλονται από χορωδία γυναικών που δημιουργούνταν μόνο για εκείνες τις ημέρες.



 


Το πρωί η ημέρα αφιερωμένη στην Αποκαθήλωση με την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, μπαινοβγαίναμε στην εκκλησία μαζί με άλλους πιτσιρικάδες παρακολουθώντας το πλήθος των Κρηνιωτών που έρχονταν στην εκκλησία προκειμένου να χαιρετήσουν την Σταύρωση και τον Επιτάφιο.

Η μεγάλη κατανυκτική βραδιά των Εγκωμίων κατά την Περιφορά, ήταν αρωματισμένη από τις ανοιξιάτικες πασχαλιές που τότε ήταν γεμάτες οι αυλές στις μονοκατοικίες, μοσχοβολιές αξέχαστες ανακατεμένες με το θυμίαμα σαν μυρωμένες νυχτερινές εαρινές πνοές, που σε συνδυασμό με το φως των εκατοντάδων λαμπάδων, φάνταζε στο παιδικό μυαλό μου σαν μια νύχτα μαγική για την οποία θαρρώ και ο πιο άπιστος δείχνει σεβασμό. Πόσο ακατανίκητη δύναμη ψυχής πρέπει να διαθέτεις για να πεις το «άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσιν.


 

Πέρυσι
Μεγάλη Παρασκευή , το θείο δράμα κορυφώθηκε με την εκκλησία μας να παρουσιάζει τη Θεόσωμο Ταφή του Χριστού με τους Κρηνιώτες και τις Κρηνιώτισσες να Τιμούν με την ίδια ευλάβεια τον επιτάφιο Θρήνο.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης άρχισαν να στολίζουν οι γυναίκες της ενορίας τον επιτάφιο με λουλούδια οι οποίες ομολογούμενος κουράστηκαν ξενυχτώντας, αλλά το αποτέλεσμα όπως πάντα τις δικαίωσε.





Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ακούσαμε να ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο του στον Άδη.

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις τα λεγόμενα Εγκώμια, που είναι μικρά τροπάρια εξόχως δημοφιλή. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι το «Η ζωή εν τάφω...», το «Άξιον εστί», το «Αι γενεαί πάσαι...» και το «Ω γλυκύ μου Έαρ...».Τα εγκώμια όπως κάθε χρόνο έψαλε η μικτή χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Κρήνης ‘’ η Αγία Παρασκευή’’ με την συμμετοχή και άλλων καλλίφωνων γυναικών καθοδηγούμενη από τον αριστερό ψάλτη τον Κωνσταντίνο. Παρά το γεγονός ότι η μέρα χαρακτηρίζεται από θλίψη, τα εγκώμια και οι ύμνοι χαρακτηρίζονται από χαρμολύπη, αφού προαναγγέλλουν την Ανάσταση.



Στις εννιά περίπου πραγματοποιήθηκε έξοδος και λιτάνευση του Επιταφίου πού λόγω του καιρού η διαδρομή ήταν σύντομη. Η λιτάνευση του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή πλήθους πιστών, όπου ακολουθούσαν, κατά το τυπικό της Μεγάλης Παρασκευής, κρατώντας κεριά.






Η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα κατάνυξης και θρησκευτικής ευλάβειας.

Σήμερα
Λόγο της υπάρχουσας κατάστασης και του περιορισμού της κυκλοφορίας, προσπαθούμε να μπούμε στο κλίμα παρακολουθώντας την ακολουθία από την τηλεόραση και από τους υπολογιστές.Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα έρχονταν αυτή η εποχή!!!!

Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία οικογενειακή γαλήνη και ψυχική ηρεμία. Ευχές για επαγγελματική αποκατάσταση των νέων.

Είθε του χρόνου να είμαστε γεροί και να μας αξιώσει ο Θεός να παραβρεθούμε και να ακολουθήσουμε την λιτάνευση του επιταφίου.



Και μην ξεχάσετε αύριο Μεγάλο Σάββατο τα μεσάνυχτα, μόλις ακουστούν οι καμπάνες της Ανάστασης να βγούμε στα μπαλκόνια μας,να ανάψουμε τις λαμπάδες και να ψάλλουμε το Χριστός Ανέστη εκ νεκρών.


Καλή ανάσταση